Eventing Etten-Leur

3 & 10 april 2022

Eindelijk kan Eventing Etten-Leur weer doorgaan: ‘Een mooi evenement voor deelnemers en publiek

Foto BNDeStem 250322

ETTEN-LEUR - Aan het begin van elke wedstrijddag heeft Mieke Leppens kriebels in haar buik. Gezonde spanning, maar toch échte spanning: de paardensport is niet zonder risico’s. 

Bron: BNDeStem - 25 maart 2022

,,Er rust daardoor heel wat verantwoordelijkheid op onze schouders. Maar het gevoel aan het einde van de dag, als iedereen veilig en tevreden naar huis kan? Dat is onbetaalbaar.” 

Bijna drie jaar lang heeft Leppens, voorzitter van Eventing Etten-Leur, de kriebels en dat onbetaalbare gevoel moeten missen. Eigenlijk had het Etten-Leurse paardensportevenement in 2020 zijn veertigste editie moeten beleven. Een maand voordat het zover zou zijn, rolde de eerste coronagolf ons land in. Het virus zorgde er ook in 2021 voor dat de dressuurring leeg bleef en hindernissen werden afgebroken voordat er ook maar een ruiter overheen was geweest.

Alle seinen op groen

Dit jaar staan alle seinen echter op groen. Leppens wijst al wandelend over het Schuitvaart Jaagpad aan waar Eventing Etten-Leur zich op de eerste twee zondagen van april af moet spelen. ,,Daar komt het hoofdterrein, vlak achter het klompenmakersmuseum. Hier onderzoeken de vee-artsen alle paarden straks voor en na de cross. Daar komt een dressuurring, het springparcours, het parkeerterrein.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Foto BNDeStem 250322a

Honderd vrijwilligers

Op de wedstrijddagen zelf zijn zo’n honderd vrijwilligers aan het werk om Eventing Etten-Leur in goede banen te leiden. De bouwploeg die hindernissen voorbereidt voor de cross is al maanden in touw. ,,In september roepen we de boel al bij elkaar. Dan begint een langdurig, intensief overleg met de ongeveer twintig grondeigenaren waar we een beroep op mogen doen: hoe kan de route lopen, wanneer en waar precies kunnen wij aan de slag?”

,,Het kost vaak maanden puzzelen voordat de plannen vastliggen. Ondertussen werkt de bouwploeg vast op plekken waar al duidelijkheid over is. Elke week, in weer en wind. Voor minder dan een flinke sneeuw- en onweersbui blijven die niet binnen.” 

Zo kreeg de afgelopen tijd ook het crossparcours voor de editie van 2022 vorm. Die langverwachte veertigste editie, die na twee keer uitstel iets minder feestelijk zal worden dan in 2020 nog de bedoeling was. ,,Omdat het na twee jaar coronacrisis net wat lastiger bleek om sponsoring te vinden. Niet zo gek: veel bedrijven hebben vreemde tijden doorgemaakt en leven nog steeds met veel onzekerheid.”

Gemis

Maar de stichting wil het vooral ook sober houden omdat ze sinds de laatste editie afscheid moest nemen van twee bestuursleden: Jan Bastiaansen en Toon Naalden. ,,Het voelt niet feestelijk, de eerste editie nadat we deze mensen verloren hebben. Dus besteden we niet zo uitbundig aandacht aan ons jubileum als we in 2020 hadden gepland. We gaan natuurlijk wel een nette wedstrijd wegzetten, een mooi evenement voor onze deelnemers en publiek. De tijd voor feest komt later weer.”

Eventing Etten-Leur, 3 april en 10 april. De dressuur start beide dagen om 08.00 uur, het springparcours om 09.30 uur en de cross om 10.00 uur. De laatste ruiter gaat rond 17.00 uur de cross in. Meer informatie: eventingettenleur.nl. 

Foto BNDeStem 250322b

Hoofdsponsoren

Copyright © 2015. All Rights Reserved.